Teams

Om de groepsdynamica van een ( directie of management) team inzichtelijk te krijgen, bepalen we eerst het Menstype van de individuele teamleden. Daarna kunnen we met behulp van de verschillende Menstypen in het team in kaart brengen waar de miscommunicatie en ‘ruis’ naar te herleiden zijn. Ruis waardoor er gedoe en irritaties ontstaan die de bron zijn voor samenwerkingsproblemen. Met als gevolg een energielek welke de effectiviteit van het team en het samenwerkingsvoordeel in de weg staat. We presenteren dit vervolgens aan het team en laten zien hoe onderliggende wrijving omgezet kan worden naar onderliggende complementariteit, waardoor er juist een samenwerkingsvoordeel kan ontstaan.

De medewerkers krijgen hierdoor eigenaarschap over hun eigen teamproces en begrijpen waar bepaalde spanningen en zelfs conflicten vandaan komen. Het resultaat van Menstype coaching is dat medewerkers zich bewust worden van de teamdynamiek en van het feit dat de kwaliteit van de onderlinge interactie en kennis van de Menstypen enorm bijdraagt aan de kracht van het team, door elkaar nu te kunnen aanvullen in plaats van aan elkaar te irriteren.

Voorbeeld

Ruim twee jaar geleden ben ik directeur geworden van een organisatie met zo’n 450 medewerkers. Mijn voorgangers werkten vooral vanuit een top-downbenadering. Er was dan ook weinig aandacht voor persoonlijke team- en organisatieontwikkeling. Bij het personeel leefde nogal wat wantrouwen, vanwege de eerdere stijlen van leidinggeven en omdat er vijf directiewisselingen in relatief korte tijd waren. Mijn policy is om juist veel te investeren in persoonlijke, team- en organisatieontwikkeling, waarvoor persoonlijke ontwikkeling het fundament is.

Ten behoeve van het managementteam heb ik Bertram gevraagd om van alle elf leden hun menstype te bepalen en de uitkomst niet alleen te gebruiken voor hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor teamontwikkeling. Zodat ik ten behoeve van de organisatieontwikkeling hier verder op door kon bouwen. Dit traject is voor ons van grote waarde geweest. De individuele MT-leden begrijpen zichzelf nu veel beter, zijn in staat zichzelf te behoeden voor de pijn-lijn en als het nodig is weer naar de zijn-lijn op te schuiven. Bovendien begrijpen de teamleden elkaar veel beter en komt de aanwezige complementariteit pas nu tot haar recht, waar voorheen irritaties over en weer die juist in de weg stonden.

Door deze slag is de hele organisatie veel beter in haar kracht gekomen, ook omdat de MT-leden degenen aan wie zij leidinggeven, evenwichtiger en op een ontwikkelingsgerichte wijze benaderen. Dat we daarbij aandacht hebben voor de valkuilen, blijkt hierbij van enorm grote waarde.

De samenwerking met elkaar is veel leuker geworden en als iets even schuurt, zeggen we met een lach tegen elkaar: ‘In welke valkuil zit je nu?’

Van alle nieuwe teamleden vraag ik Bertram om het Menstype op te stellen.

Het helpt mij om de nieuwkomers beter te begrijpen,  optimaal in te zetten op hun kwaliteiten en  zo nodig te coachen. En de teamleden blijven ook optimaal aangesloten op elkaar.

Voor mij persoonlijk is het traject ook van grote waarde geweest, omdat ik mijn valkuilen, die ik eerder niet als zodanig zag, nu wel zie en kan herleiden naar mijn kern- en spiegelkwaliteiten, om deze vervolgens optimaal te kunnen benutten.

Arjen

Voorbeeld

In het managementteam van een bedrijf ergeren de commercieel manager en de financieel manager zich aan elkaar.

Een commercieel manager is uit om kansen te creëren en te pakken. Dat is zijn taak. Zijn Menstype is vooral doelgericht. Hij vertelt: “ heb ik een kans waarvoor ik op korte termijn 3 ton nodig heb. Op die investering kan ik in een maand tot ruim 200 % rendement generen. Zegt de financieel manager in het overleg dat hij eerst moet zien of hij die 3 ton kan vrijmaken. Dan zakt mijn broek af “.

Een financieel manager heeft als taak het financieel beheer. Daarbij past een Menstype , dat meer bedachtzaam is dan doelgericht. Hij vertelt op zijn beurt: “die commercieel manager heeft wel vaker gezegd dat ik het geld in een veelvoud ga terug zien. Dat is al een paar keer niet of veel later gebeurd. Daar kan ik niet op bouwen”.

Nadat van beide managers hun Menstypen waren uitgewerkt zagen zij hoe deze elkaar prima aanvullen. Maar door irritaties over en weer, elkaar juist dwars gingen zitten. Door dit nu te kunnen doorzien, gingen ze elkaar juist opzoeken voor overleg. In plaats van elkaar te ontwijken en verwijten te blijvenmaken.

Real Estate Onderneming